Putovanje sa kućnim ljubimcima

Veliki broj korisnika nam se obratio sa pitanjem u vezi sa uslovima za putovanje sa kućnim ljubimcima u inostranstvo. U nastavku ćemo objasniti najbitnije aspekte ovog pitanja.

Odgovor na ovo pitanje zavisi od svrhe putovanja, pa zakonodavac pravi razliku izmedju “komercijalnog” i “nekomercijalnog” kretanja kućnih ljubimaca. Drugim rečima, da li je svrha premeštanja životinja prodaja u inostranstvu, ili boravak sa kućnim ljubimcima i njihovo vraćanje u RS.
Takođe, ovo pravo trpi još jedno, količinsko, ograničenje. Dozvoljeno je kretanje DO PET (5) kućnih ljubimaca koje ne vodite sa sobom da biste ih prodali ili poklonili drugim ljudima.
Ukoliko putujete sa svojim kućnim ljubimcem, bez obzira o kojoj životinji je reč, neophodno je da posedujete veterinarsko uverenje (sertifikat) kojim se potvrđuje da su ispunjeni uslovi za njegovo nekomrecijalno kretanje (to je međunarodna veterinarska potvrda izdata u pisanoj ili elektronskoj formi kojom se potvrđuje zdravstveni status zemlje, zdravstveno stanje kućnih ljubimaca i ostali veterinarski i sanitarni uslovi). Više o ovoj temi možete naći na http://www.vet.minpolj.gov.rs/srb/kretanje-kucnih-ljubimaca1

Neke životinje poput pasa, mačaka i krznašica, mogu imati i pasoš što je identifikacioni dokument kućnog ljubimca, kojim se omogućava kontrola porekla i zdravstvenog satanja kućnog ljubimca.Pasoše za kućne ljubimce (pse i mačke) izdaju veterinarske stanice ili ambulante, dok druge životinje (poput papagaja, hrčaka i sl.) nemaju pasoše, ali im je za prelazak granice potreban veterinarski sertifikat.

Za divlje vrste koje su zaštićene Konvencijom o međunarodnom prometu divljim vrstama faune i flore (CITES) neophodno je posedovanje posebnih CITES dozvola. www.speciesplus.net.
Ukoliko vlasnik životinja koje pripadaju vrstama navedenim u CITES Dodacima ne poseduje odgovarajuće CITES isprave, životinje oduzima carina ili inspekcija za zaštitu životne sredine uz podnošenje prijave za sankcionisanje prestupa, odnosno nepoštovanja CITES Konvencije i vezanih nacionalnih propisa.

Ukoliko kućni ljubimac ne ispunjava veterinarske uslove, ulazak u Republiku Srbiju može biti odbijen, odnosno kućni ljubimac vraćen u zemlju porekla ili stavljen u karantin. Ukoliko do takve situacije dođe, vlasnik životinje snosi sve troškove koji su nastali sprovođenjem navedenih mera.

Ljubimac može da se kreće u pratnji vlasnika ili drugog odgovornog lica kome je vlasnik dao ovlašćenje, a ulazak ili izlaz iz zemlje može biti ISKLJUČIVO na graničnom prelazu gde postoj veterinarska inspekcija. O tome koji su to prelazi, i koje je radno vreme inspekcije, možete se obavestiti na sajtu http://www.vet.minpolj.gov.rs/srb/mapa-prelaza

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *