Putovanje i tranzit sa oružjem

Dileme u vezi sa prenošenjem ličnog oružja fizičkog lica preko granice (unos, iznos i tranzit) rešavamo u ovom tekstu.

Načelno govoreći, unos ili iznos oružja preko državne granice nije dozvoljen.
Međutim, kao izuzetak od ovog pravila, zakonodavac je propisao mogućnost da se sa ličnim naoružanjem (i municijom) putuje preko granice, ali samo u određenim situacijama i samo sa dozvolom nadležnog organa – Ministartsva trgovine, turizma i telekomunikacija.
Razlozi za unošenje i iznošenje ličnog naoružanja mogu biti
LOV, uz uslov da lovci dolaze u organizovani lov i to u organizaciji Lovačkog saveza Srbije ili druge za to ovlašćene organizacije, kao i radi učestvovanja na sportskoj manifestaciji;
SPORTSKA MANIFESTACIJA, uz prezentovanje dokaza da ste učesnik na sportskoj manifestaciji.

Pri unosu odgovarajuće količine oružja i municije putnici robu usmeno prijavljuju i prezentuju dokaz da se roba privremeno unosi u svrhe organizovanog lova (pozivno pismo organizatora lova), odnosno održavanja sportske manifestacije (dokaz o održavanju takve vrste manifestacije).
Obaveza putnika je da prilikom ulaska ili izlaska, popuni Obrazac za privremeni uvoz/izvoz (tzv. PUR/PIR obrazac), nakon čega će ovlašćeni carinski službenik proveriti da li su u Obrazac uneti tačni podaci (model, tip, kalibar, serijski broj, eventualno druge karakteristike oružja i opreme, kao i marka i kalibar municije i broj metaka). Nakon toga će ga overiti službenim pačatom Uprave carina i svojim faksimilom i svojeručnim potpisom, i vratiće ga putniku. Imajte u vidu da je u Vašem interesu da navedeni Obrazac popunite što tačnije i detaljnije, jer je ovaj obrazac dokaz o iznetoj/unetoj robi, i na osnovu njega se vrši “razduženje” odnosno, odlučuje o pravu na vraćanje oružja prilikom vraćanja iz inostranstva.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *